Anti Milerijan hormon (AMH, Anti Mullerian) test – procena ovarijalnih rezervi

20. јун 2024.by BioDiagnostica0

Šta je ovarijalna rezerva?

Ovarijalna rezerva (rezerva jajnika) se definiše kao broj ili količina oocita (jajne ćelije) preostalih u jajniku. Broj jajnih ćelija se razlikuje od kvaliteta istih, što se odnosi na potencijal oplođene jajne ćelije da rezultira živorođenom bebom.
Dok muškarci proizvode spermu tokom svog odraslog života, žene se rađaju sa svojim celokupnim zalihama jajnih ćelija (otprilike 1-2 miliona). Kvalitet i kvantitet ovih jajnih ćelija opada tokom života a od 36. godine života počinje naglo da opada.

Kako se procenjuje ovarijalna rezerva žene?

Procena ovarijalne rezerve se zasniva na ginekološkom pregledu jajnika ali određenim laboratorijskim testovima, koji se rade iz krvi: polni hormoni FSH, LH (kao i njihov odnos FSH/LH), hormon inhibin B u ranoj folikularnoj fazi (2. ili 3. dan menstrualnog ciklusa) i određivanje Anti-Mullerovog hormona nezavisnog od ciklusa (AMH).

Šta je AMH (Anti Mullerov hormon)?

AMH je glikoproteinski hormon koji luče ćelije u razvoju jajnih kesa (folikule). Nivo AMH u krvi je zato dobar pokazatelj rezerve jajnika kod žena i smatra se zlatnim standardom za procenu istih.

Indikacije za AMH test- kada treba raditi ovaj test:

 • neplodnost – ukoliko pokušavate da zatrudnite više od šest meseci, provera statusa ovarijalnih rezervi jajnika
 • potpomognuta oplodnja – priprema za IVF ili druge tretmane za plodnost, jer nizak nivo AMH može ukazivati na potencijalno loš odgovor na IVF (dok visok nivo može ukazivati na preterani odgovor na IVF lekove
 • procena stanja jajnika kod PCOS sindroma (sindrom policističnih jajnika)
 • procena brzine ulaska u menopauzu
 • kod sumnje na tumor jajnika koji luči Anti-Mullerov hormon
 • planiranje trudnoće- ukoliko želite da zatrudnite u budućnosti (provera ovarijalnih rezervi)
 • procena ovarijalnih rezervi nakon operacije jajnika, hemioterapije ili neke traume (procena koliko je to uticalo na vašu plodnost)

Od čega zavisi vrednost hormona AMH?

Nivo hormona AMH opada sa godinama. Faktori koji u reproduktivnoj dobi žene utiču na vrednost ovog hormona su:

 • Sindrom policističnih jajnika (POCS)- najčešći ovulatorni poremećaj
 • posledica hiruške intervencije jajnika
 • gojaznost
 • BRCA mutacije
 • hemioterapija
 • nedostatak vitamina D

U kom danu ciklusa je poželjno raditi određivanje AMH?

Obzirom da se AMH se ne menja tokom menstrualnog ciklusa uzorak krvi se može uzeti u bilo koje doba meseca, nije vezano za biološke faze ciklusa .

Da li je potrebna posebna priprema za ovaj test?

Ne, posebna priprema nije potrebna. Uzorak krvi možete dati u bilo koje doba dana i meseca (ne zavisi od ciklusa). Ono što je poželjno jeste da ne dođete u laboratoriju na testiranje odmah neposredno nakon obroka.

Šta nam govori dobijeni rezultat – niske i visoke vrednosti AMH

Anti Milerijan hormon testRezultati testa nam daju uvid u preostalu količinu jajnih ćelija i broj plodnih godina koje možete imati. Nažalost, ne govore nam o kvalitetu samih folikula. Nizak nivo AMH može ukazivati na manji broj preostalih jajnih ćelija. Visok nivo AMH generalno signalizira veći broj preostalih jajnih ćelija, što može značiti da će žena lakše zatrudneti ili proizvoditi jajašca za oplodnju tokom lečenja plodnosti. Međutim, trebalo bi imati na umu da je AMH samo jedan deo slagalice koja govori o plodnosti žene – postoji mnogo drugih važnih faktora. Takođe, veoma visok nivo AMH može signalizirati poremećaj kao što je sindrom policističnih jajnika (PCOS).

Da li se nivo hormona AMH može povećati i kako?

Nažalost, trenutno ne postoje naučno utemeljeni dokazi a samim tim ni smernice šta bi moglo da utiče pozitivno na nivo AMH vrednosti. Brojne studije su u toku i očekivano je da ćemo u budućnosti imati bar neke odgovore na ovo pitanje.

Referentne vrednost AMH

U laboratoriji BioDiagnostica određivanje nivoa AMH u krvi vršimo automatizovanom ECLIA metodom proizvođača Roche Diagnostics. Širok merni opseg koji nudi ovaj test kao i preciznost i osetljivost ovog testa su razlozi zbog kojih smo se odlučili da implementiramo upravo test ovog proizvođača u naš svakodnevni rad.

Referentne vrednosti AMH Roche (ng/ml)
Žene Muškarci
20 – 24 god. 1.52 – 9.95 0 – 99 godina 1.43 – 11.60
25 – 29 god. 1.20 – 9.05
30 – 34 god. 0.711 – 7.59
35 – 39 god. 0.405 – 6.96
40 – 44 god. 0.059 – 4.44
45 – 50 god. 0.010 – 1.79

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *