Kandida – sve što treba da znate o ovoj gljivičnoj infekciji

10. јануар 2024.by BioDiagnostica0

Kada kažemo Kandida uglavnom mislimo na Candidu albicans, jednu od 20 identifikovanih vrsta Candide prisutnih kod čoveka. Ova vrsta gljivice je prirodan stanovnik kože i sluzokože i ima veoma značajnu ulogu – sprečavanje vezivanja patogenih mikroorganizama. Bezopasna je sve dok je pod kontrolom našeg imunog sistema (i bakterija koje su deo naše mikrobiote).

Šta je kandidijaza?

U određenim slučajevima je upravo ova gljivica uzročnik gljivične infekcije koju nazivamo kandidijaza. Različiti faktori mogu pogodovati rastu ove gljivice i dovesti do razvoja infekcije: genetski, imunološki, endokrini i dr. Kandidijaza je uporna, dosadna gljivična infekcija koja može biti:

  • površna (koža, nokat, sluznica)
  • duboka (zahvaćeni unutražnji organi i/ili krv)

Simptomi infekcije Kandidom

Promene su najčešće na koži, noktima, sluznici usne duplje, vagini i crevima a odlikuje ih:

  • svrab
  • crvenilo
  • prekrivenost belim naslagama

Kandidijaza je obično perzistentna, ponavlja se i pored primenjene terapije i zahteva dugotrajnije lečenje.

Kako se dobija kandidijaza

Kandida BioDiagnosticaInfekcija kandidom (kandidijaza) može se preneti na nekoliko načina. Najčešći način je prenos putem direktnog kontakta sa zaraženim osobama. Na primer, oralna kandidijaza se može preneti poljupcem ili deljenjem pribora za jelo. Kandida se takođe može preneti seksualnim kontaktom, što može dovesti do vaginalne kandidijaze kod žena i balanitisa kod muškaraca. Osim direktnog kontakta, kandida se može preneti i indirektno. Na primer, kandida se može naći na predmetima kao što su peškiri, četkice za zube, šolje za kafu, itd. Ako neko sa kandidom koristi te predmete, postoji mogućnost prenosa infekcije. Takođe, sreće se kod osoba koje imaju oboljenja koje oštećuju imuni sistem, na terapiji su citostaticima i imunosupresivima kao i u bolničkom okruženju. Neki lekovi, poput antibiotika, mogu smanjiti broj korisnih bakterija i omogućiti kandidi da se razmnožava. Loša ishrana, bogata šećerima i procesuiranom hranom, takođe može pogodovati rastu kandide. Ova gljivica se hrani šećerom, pa je važno održavati uravnoteženu ishranu kako bi se održala normalna flora creva.
U svakom slučaju, izostanak imunog odgovora organizma kao i poremećaj ravnoteže bakterija u organizmu (kao što je smanjenje broja „dobrih“ bakterija koje normalno obitavaju u crevima) jesu faktori rizika za kandidijazu.

Kako pobediti Kandidu?

Promena životnog stila i navika je ključna u ovom slučaju. Pre svega se misli na ishranu (smanjiti unos slatke i kisele hrane) i ne koristiti antibiotike ukoliko to nije zaista neophodno. Ukoliko je osoba podložna kandidijazi a u situaciji je da mora da koristi antibiotik onda se istovremeno prepisuje i odgovarajući antimikotik. Kod upornih gljivičnih infekcija, posavetovati se sa lekarem, uraditi mikološki pregled odgovarajućeg uzorka sa antmikogramom a na osnovu dobijenih rezultata lekar će moći da prepiše odgovarajuću terapiju. Za neke vrste kandidijaza je potrebno strpljenje, vreme i disciplina u poštovanju životnih navika samog pacijenta.

Sumnja na infekciju Kandidom – šta raditi

sumnja na infekciju kandidomKada sumnjate na infekciju kandidom, možete se posavetovati sa svojim lekarom ili se odlučiti za testiranje na kandidu. Postoje različiti laboratorijski testovi koji se mogu uraditi, uključujući mikološki bris uzorka kože ili sluzokože, test krvi na antitela na Candidu ili mikološki pregled stolice. Svakako je preporuka da se obratite svome lekaru koji će odrediti najpogodniji test za vas, u skladu sa simptomima koje imate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *