Simptomi nedostatka gvožđa – kako prepoznati anemiju

21. март 2024.by BioDiagnostica0

Šta je anemija?

šta je anemijaAnemija je medicinski termin koji opisuje nedostatak zdravih crvenih krvnih zrnaca tj. eritrocita u organizmu. Može biti uzrokovana genetskom predispozicijom ili pak nedostatkom gvožđa usled neadekvatne ishrane ili pak nepravilne apsorpcije gvožđa u organizmu.

Simptomi anemije

Simptomi anemije mogu biti blagi, skoro neprimetni dok se anemija razvija. Takođe, mogu se razlikovati od osobe do osobe ali neki od najčešćih simptoma su:

 • umor
 • opšta slabost
 • brzi ili neobični otkucaji srca
 • glavobolje
 • vrtoglavica
 • nedostatak daha
 • bledilo kože
 • hladne ruke i stopala

Dugotrajne anemije su stanja koja mogu biti propraćena ozbiljnijim simptomima kao što su blage depresije, problemi sa koncentracijom i gubitak apetita.

Kako prepoznati anemiju – dijagnostičke procedure?

anemija nedostatak gvožđaOsnovna analiza koja se radi u ove svrhe jeste KKS, kompletna krvna slika i serumsko gvožđe (Fe). Na osnovu rezultata može se registrovati prisutna anemija (nizak hemoglobin uz/ili nizak hematokrit i/ili nisko serumsko gvožđe. Ova rutinska analiza nam ne daje odgovore na to koja vrsta anemije je u pitanju i ne govori mnogo o uzorku same anemije. Dodatne analize krvi mogu biti neophodne kako bi se ustanovio tačan uzrok anemije (feritin, TIBC, transferin i dr.). Važno je razumeti značaj gvožđa u krvi. Gvožđe je esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u organizmu. Neophodan je za stvaranje hemoglobina, proteina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i koji omogućuje transport kiseonika do svih ćelija u telu. Bez dovoljne količine gvožđa, organizam ne može pravilno da funkcioniše. Nedostatak gvožđa može dovesti do smanjenja imuniteta, povećanog rizika od infekcija, smanjenja cirkulacije krvi i umanjenja funkcije mozga. Gvožđe je ključno za sintezu DNK, rast i razvoj tkiva kao i za proizvodnju energije. Ako je nedostatak gvožđa potvrđen, Vaš lekar će najverovatnije preporučiti suplementaciju gvožđem i ishranu bogatu ovim mineralom kako bi se održale normalne vrednosti.

Vrste anemija

Postoji mnogo vrsta anemije (preko 400 vrsta). Svi imaju različite uzroke i svaka od njih se na određeni način tretira i leči. Sve vrste anemije su podeljene u tri osnovne grupe:

 • Anemija uzrokovana gubitkom krvi
 • Anemija uzrokovana smanjenom ili neispravnom proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca
 • Anemija uzrokovana uništavanjem eritrocita (crvenih krvnih zrnaca)

Pojedine vrste anemija su blage i prolazne, poput anemije koja se često sreće u trudnoći. Ali neke vrste anemije mogu odražavati ozbiljno zdravstveno stanje i zahtevaju ozbiljniji pristup, detaljnija ispitivanja i odgovarajući tretman.

Osnovni panel analiza za dijagnostikovanje anemije
KKS (kompletna krvna slika)
Fe (serumsko gvožđe)
Feritin (depo gvožđa)

Analize se rade iz krvi , uzete u jutarnjim satima bez jela ( natašte ). Rezultati se dobijaju nakon par sati i predstavljaju osnovne parametre od kojih se kreće kada je dijagnoza anemije u pitanju.
Ukoliko imate bilo kakve simptome anemije ili sumnjate na nedostatak gvožđa, obratite se svom izabranom lekaru kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i lečenje. Dijagnostikovanje anemije je važno kako bi se adekvatno postupilo i sprečile dalje komplikacije. Redovna ishrana bogata gvožđem, uz redovne preventivne preglede, igra ključnu ulogu u preveniranju anemičnih stanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *