Šta je histamin?

7. новембар 2023.by BioDiagnostica0

ŠTA JE HISTAMIN?

Histamin je prvi put farmakološki opisan kao endogena supstanca 1910. godine. To je biogeni amin koji se sintetiše procesom dekarboksilacije iz jedne amino kiseline koja se naziva histidin. Kod ljudi, histamin je jedan od najvažnijih medijatora bioloških reakcija i učestvuje u početnoj fazi anafilaktička reakcija (alergija „neposrednog tipa“).
šta je histamin

KAKO NASTAJE HISTAMIN?

Histamin se metaboliše u telu na dva različita načina. Direktan pandan histaminu je sekretorni enzim diaminooksidaza (DAO). Drugi intracelularni put regulacije odvija se preko enzima histamina N-metiltransferaza (HNMT). Oba sistema se međusobno dopunjuju.DAO je odgovorniji za regulaciju ekstracelularno akumuliranog histamina (npr. u crevima) i HNMT je odgovoran za intracelularnu regulaciju u citosolu. Histamin se skladišti u posebnim vrstama ćelija ( mastociti, bazofili ) a koje se prvenstveno nalaze u tkivima povezanim sa imunološkim sistemom (respiratorni sistem, gastrointestinalni trakt, koža ). Na koncentraciju histamina u telu mogu uticati različiti faktori. Sa jedne strane, histamin proizvodi sam organizam a sa druge strane apsorbuje se kroz hranu. Određena hrana takođe može osloboditi histamin uskladišten u telu.

ZNAČAJNE ULOGE HISTAMINA U ORGANIZMU

Najznačajnija funkcija histamina je uloga neurotransmitera u centralnom nervnom sistemu (CNS). Sintetišu ga neuroni a utiče na različite funkcije mozga (raspoloženje, apetit, termoregulacija , budnost i spavanje ).
Histamin je takođe snažan modulator imunog sistema. Kada naš imuni sistem prepozna patogenu supstancu ili neki alergen kao pretnju , oslobađa uskladišteni histamin iz specijalizovanih ćelija. Oslobođeni histamin aktivira niz procesa kao deo imunog odgovora u cilju odbrane organizma od pomenute pretnje ( aktivacija imunih ćelija, pojačana cirkulacija, inflamatorni procesi ). Dakle, njegova uloga je zaštitna. Postavlja se pitanje zašto i kada je histamin uzrok određenih tegoba?
Klinička slika se javlja kada postoji neravnoteža između proizvodnje i razgradnje histamina od strane DAO i drugih faktora. Ako je funkcija ili aktivnost DAO smanjena, na primer, prag tolerancije tog pojedinca na histamin je prekoračen ( jer je razgradnja histamina slabija ili izostaje ) i pod uticajem prisutne količine histamina simptomi se aktiviraju. Kod pacijenata sa smanjenom aktivnošću DAO, čak i male količine histamina iz hrane može dovesti do pojave određenih simptoma.

SIMPTOMI INTOLERANCIJE NA HISTAMIN

• gastrointestinalne tegobe (bolovi, grčevi , dijareja, opstipacija )
• respiratorni simptomi ( začepljenost nosa, kijanje i otežano disanje, rinitis)
• pulsirajuće glavobolja poput migrene
• crvenilo kože
• kožni osip ( koprivnjača ), osip nalik ekcemu
• svrab
• bol u udovima, miićima i zglobovima
• malaksalost i umor
• pad energije
• promene srčanog ritma ( povišen puls, tahikardija, aritmija)
• promena krvnog pritiska

HRANA BOGATA HITAMINOM

Kao što je pomenuto, čak i unos hrane koja je izvor histamina može biti okidač za pojavu simptoma intolerancije na histamin. Namirnice koje su izvor histamina, su pre svega, one koje se dobijaju procesom fermentacije ( jer bakterije koje vrše fermentaciju proizvode histamin ) :
• mlečni fermentisani proizvodi ( kefir, jogurt , sirevi -gauda, parmezan , čedar)
• sušeno meso
• morski plodovi ( riba, školjke, škampi )
• alkoholna pića ( crno vino, pivo, šampanjac )

ŠTA SVE MOŽE DA IZAZOVE OSLOBAĐANJE HISTAMINA U ORGANIZMU

Pomenuli smo da unos određenih namirnica može biti uzrok oslobađanja histamina uskladištenog u ćelijama. U tu vrstu namirnica ubrajamo citruse, jagode, paradajz kao i neki začini ( cimet, karanfilić dr. ). Zatim, određene vrste lekova i suplemenata mogu uticati na sličan način ( neki antibiotici, antidepresivi, nesteroidni antiinflamatorni lekovi kao i inhibitori DAO ( diaminooksidaze)). Ne treba zaboraviti stres kao inhibitor DAO, smanjena aktivnost DAO ima za posledicu neefikasno razgrađivanje histamina.

U BioDiagnostica laboratoriji u Beogradu vršimo određivanje histamina iz uzorka krvi kao i iz urina i fecesa kao deo dijagnostičke procedure u cilju utvrđivanja eventualne intolerancije na histamin. Poslednjih godina sve češće se uočava intolerancija na histamin kao uzrok navedenih simptoma i procenjuje se da 1-3 % populacije ima navedene tegobe izazvane histaminom. Rezultate laboratorijskih testova bi trebalo da sagleda Vaš lekar zajedno sa kliničkom slikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *