Kristali mokraćne kiseline u urinu

20. децембар 2023.by BioDiagnostica0

Kristali mokraćne kiseline

S obzirom da se oko 75 % mokraćne kiseline izluči iz organizma putem bubrega često se mikroskopskim pregledom jutarnjih urina mogu naći kristali mokraćne kiseline. Javljaju se pri kiselom pH ( niži od 6 ). Nemaju poseban klinički značaj osim u slučajevima kada je povišen nivo mokraćne kiseline i u krvi. Takav nalaz ukazuje na giht, nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Prisustvo kristala mokraćne kiseline u urinu se smatra patološkim samo u slučaju ukoliko se nađu u svežem urinu (odmah nakon mokrenja). Moguće je da se prisustvo ovih kristala u urinu detektuje zajedno sa većim brojem epitelnih ćelija što bi moglo da ukaže na formiraje kamena ili pak, nefropatiju kod gihta.

Izgled kristala mokraćne kiseline

Kristali mokraćne kiseline su različitih veličina i oblika. Boja može varirati, od beličaste (neobojene forme) do tamno žute ili smeđe. Izgledaju poput višeslojnih pločica, oštrih ivica, u vidu prizme, romba, rozete ili mogu biti ovalnog oblika.

Šta je mokraćna kiselina i kako nastaje ?

kristali mokraćne kiselineMokraćna kiselina nastaje u organizmu procesom razgradnje purinskih baza unetih u organizam putem hrane. Tako nastala mokraćna kiselina se razgrađuje u jetri i izlučuje putem bubrega. Međutim, ako se nivo mokraćne kiseline poveća iznad normalnih granica, mogu se formirati kristali mokraćne kiseline koji se talože u zglobovima, mokraćnom traktu ili bubrežnom tkivu. Simptomi i komplikacije koje proizilaze iz ovog stanja mogu biti različiti i predstavljaju manje ili više ozbiljan zdravstveni problem za mnoge pojedince.

Ishrana i mokraćna kiselina

Ishrana mnogo utiče na pojavu i količinu kristala mokraćne kiseline u urinu (kao i na nivo mokraćne kiseline u krvi). Povišene vrednosti mokraćne kiseline u krvi izaziva ishrana bogatija purinskim bazama.
Hrana bogata purinskim bazama:

  • crveno meso, posebno životinjske iznutrice
  • inćuni
  • morski plodovi
  • alkohol, posebno pivo i crno vino
  • gazirana pića

Kristali mokraćne kiseline i hemioterapija

Pojava kristala mokraćne kiseline u urinu zavisi direktno i od razgradnje nukleinskih kiselina pa se iz tog razloga može očekivati veća količina ovih kristala u urinu kod onkoloških pacijenata na hemioterapiji ( obolelih od limfoma ili leukemije).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *