Koja je uloga hroma u ljudskom organizmu?

7. август 2023.by BioDiagnostica0

Kada se govori o svakodnevnoj suplementaciji retko se pominje hrom. Koja je njegova uloga u organizmu, u kojim koncentracijama se nalazi u telu i na koji način možemo obezbediti dovoljnu količinu hroma?

Hrom je mineral koji se u prirodi može sresti u dva valentna oblika, trovalentni i šestovalentni hrom. Šestovalenetni hrom ima svoju primenu u industriji a trovalentni hrom je oblik hroma koji predstavlja esencijalni mineral za ljudski organizam. U ljudskom organizmu se nalaze male količine hroma koje telo ne proizvodi već je neophodno da se unesu putem hrane. Uloga hroma je višestruka:

  • utiče na metabolizam šećera tako što reguliše nivo insulina
  • utiče na metabolizam lipida sprečavajući dislipidemiju

Postavlja se pitanje , kako je moguće da dolazi do deficita hroma ako ga je potrebno imati u malim količinama? Odgovor je u izboru namirnica. U današnje vreme su pretežno zastupljene u ishrani rafinisane namirnice dok hroma najviše ima u integralnim žitaricama, pivu, pivskom kvascu, šljivama , brokoliju , nerafinisanom šećeru, belom luku, boraniji, grožđu i dr. Vitamin C potpomaže apsorpciju hroma pa samim tim dovoljan unos vitamin C pozitivno utiče na unos hroma u organizam.

Deficit hroma ima višestruke posledice po ljudski organizam:

  • Poremećaj metabolizma šećera sa rizikom nastanka dijabetesa ( tip 2 )
  • Krhke kosti sklone povredama i prelomima
  • Osećaj umora, nedostatka energije kao i poremećaj koncentracije
  • Povećan rizik nastanka komplikacija kardiovaskularnih bolesti
  • Povišen nivo holestrola i triglicerida u krvi
  • Pogoršanje zdravlja očiju
  • Gojaznost
  • Smanjena proizvodnja kolagena što za posledicu ima gubitak elastičnosti kože

U današnje vreme je moguće preventirati nabrojane posledice nedostatka hroma bilo zdravom ishranom ili suplementacijom u obliku hrom pikolinata ( pokazao se kao efikasan oblik ). Suplementacija se preporučuje kod dijabetičara, fizički aktivnimosobama i sportistima, kardiovaskularnim pacijentima, kod osoba koje se iz bilo kog razloga nepravilno hrane kao i osobama koje su u procesu gubitka kilograma. Suplementacija hromom je česta preporuka lekara kod pacijenata kod kojih je dijgnostikovana insulinska rezistencija. Pacijenti sa niskim nivoom šećera u krvi ne bi trebalo da koriste suplemente na bazi hroma. Dnevna potreba za hromom zavisi od pola i starosti. Svakako je preporuka da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego to započnete suplementaciju ovim dragocenim mineralom bez koga nije moguće ostvariti celokupno metaboličko zdravlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *