Anti CCP analiza (ACPA)

5. April 2024.by BioDiagnostica0

Anti CCP – šta je to?

CCP (ciklični citrulinirani peptid) su antitela koja nazivamo autoantitelima. U pitanju su proteini kao i sva druga antitela. Dok imuni sistem proizvodi antitela kao reakciju na neki agens iz spoljne okoline za autoantitela je karakteristično da napadaju zdrave ćelije domaćina.

Zašto se radi analiza anti – CCP?

anti-CCP analiza krviAutoantitela se mogu naći u organizmima osoba koje boluju od autoimunih oboljenja. CCP antitela ciljaju citrulin, protein koji se obično javlja u sinovijalnoj tečnosti zglobova. Njihova prisutnost može ukazivati na predispoziciju za razvoj reumatoidnog artritisa i koristi se u dijagnostici i praćenju ovog oboljenja. Dakle, anti-CCP antitela se koriste kao marker za reumatoidni artritis jer su specifična za ovu bolest i obično se ne javljaju u drugim autoimunim oboljenjima.

Anti CCP i RF

Često se ova analiza radi zajedno sa analizom RF (reumatoidni faktor). Reumatoidni faktori su još jedna vrsta autoantitela ali nedovoljno specifična, jer RF može biti prisutan kod zdravih osoba kao i kod osoba koje imaju nemaju RA (reumatoidni artritis) ali imaju neko drugo autoimuno oboljenje.

Kada se radi analiza anti-CCP?

Anti-CCP analizaOsim za uspostavljanje dijagnoze reumatoidnog artritisa anti-CCP antitela mogu imati i prognostičku vrednost kod reumatoidnog artritisa. Osobe sa visokim nivoima ovih antitela obično imaju teži oblik bolesti sa većom destrukcijom zglobova. Praćenje nivoa anti-CCP antitela tokom vremena može pomoći u predviđanju progresije bolesti i prilagođavanju terapije.

Kako se radi analiza anti-CCP?

Radi se iz uzorka venske krvi bez prethodne pripreme pacijenta. Poželjno je da samo uzorkovanje ne bude neposredno nakon obroka. Spada u rutinske laboratorijske analize i rezultat se dobija unutar jednog dana.

Referentne vrednosti za anti CCP

Referentni opseg za određenu analizu daje proizvođač testa. Laboratorija BioDiagnostica koristi test proizvođača ORGENTEC Diagnostika GmbH koji je dao sledeću preporuku:

Očekivane vrednosti anti – CCP kod zdravih osoba 0-20 U/ml
Povišene vrednosti anti – CCP ≥ 20 U/ml

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *