D dimer kao marker tromboze

28. децембар 2023.by BioDiagnostica0

Kada je u pitanju tromboza, jedna od metoda dijagnostikovanja jeste merenje nivoa D-dimera u krvi, jednog od brojnih markera koji se koriste u medicini. Međutim, pre nego što detaljnije razmotrimo ulogu D-dimera u dijagnostici tromboze, trebalo bi prvo da pojasnimo šta je D-dimer i kako se formira tromb (krvni ugrušak).

Šta je D dimer?

Najjednostavnije se može reći da je D-dimer proteinski fragment koji se oslobađa prilikom razgradnje krvnog ugruška.

Kako nastaje D dimer?

D dimer marker trombozeKada je krvni sud ili tkivo povređeno i krvari, naš organizam pokreće proces koji se zove hemostaza kako bi se stvorio krvni ugrušak čija je uloga da ograniči gubitak krvi i da na kraju potpuno zaustavi krvarenje. Tokom ovog procesa, formiraju se niti od proteina koji se zove fibrin a te niti grade fibrinsku mrežu koja potpomaže da se krvni ugrušak formira tamo gde je potrebno (na mestu povrede). Nakon što se povreda sanira i zaustavi krvarenje naš organizam stvara jedan enzim koji se zove plazmin. Uloga ovog enzima je da razgradi krvni ugrušak jer nam nije više potreban. Enzim plazmin razgrađuje krvni ugrušak na manje fragmente, koji se eleminišu iz organizma. D dimer je jedan od tih fragmenata i iz tog razloga ga smatramo dobrim indikatorom prisustva tromboze u organizmu. Kod zdravih ljudi vrednosti D dimera su niske ili čak ispod granice detekcije testa (nedektebilna vrednost).

Da li vrednost D dimera može biti povišena bez prisustva tromboze?

Moguće je. Lagano povišene vrednosti D-dimera nisu uvek siguran znak tromboze, obzirom da se one mogu povećati tokom različitih zapaljenskih procesa u organizmu. Zato je važno da se rezultati analize D-dimera uvek posmatraju uz dodatne kliničke parametre kako bi se utvrdio tačan uzrok povišenih vrednosti. Osim kod akutnih upalnih procesa vrednost D dimera može biti povišena i kod određenih trauma, u trudnoći (kada važe potpuno druge referentne vrednosti), usled pušenja, kod malignih oboljenja. U praksi najčešće srećemo lagano povišene vrednosti D dimera kao posledicu nekog akutnog upalnog procesa i kod trudnica.

Kada je potrebno uraditi analizu D dimer ?

Najčešće lekari upućuju pacijente da urade D-dimer test ukoliko su prisutni simptomi zgrušavanja krvi a mogu imati za posledicu ozbiljna stanja poput:

  • Duboka venska tromboza (DVT)- stvaranje trombova u dubokim venama, najčešće nogama
  • Plućna embolija (PE) – kada krvni ugušak dospe u pluća i zakrči plućnu arteriju
  • Diseminirana intravaskularna koagulacija (DIC)- ozbiljno stanje, stvaraju se krvni ugrušci po celom orgnizmu usled preterane aktivacije i potrošnje faktora koagulacije
  • Udar (srčani, moždani)

Neki od simptoma koji su indikacija da se uradi D dimer test:

  • Intezivan bol i/ili otok u ekstremitetima (ruke, noge)
  • Crvenilo i promena temperature ekstremiteta
  • Bol u grudima
  • Iskašljavanje krvi
  • Otežano disanje i kašalj

Svakako je preporuka da se obratite lekaru ukoliko osetite neke od ovih simptoma a ordinirajući lekar će preduzeti sve potrebno za uspostavljanje tačne i blagovremene dijagnoze.

Referentne vrednosti za D dimer

Različiti testovi su prisutni na tržištu, više vrsta tehnologija i dva glavna tipa reagenasa: jedinice D-dimera (DDU) ili jedinice ekvivalentne fibrinogenu (FEU). Trebalo bi pomenuti i da se javlja varijabilnost u jedinicama u kojima su izražene dobijene vrednosti. Sve je to dovelo proizvelo mnogo konfuznih stanja (posebno kada je D dimer kao analiza dobio svoj značajno mesto u Covid panelu analiza). Dakle, da bi sledljivost merenja postojala preporuka je da se merenja odvijaju istom tehnikom (isti test, iste jedince). U laboratoriji Biodiagnostica analiza D dimer se radi na Siemensovom aparatu Immulite 2000 a preporučeni referentni opseg je:

Analiza Referentne vrednosti
D dimer <0.5 mg/l

Referentne vrednosti D dimera u trudnoći *

 

I trimestar 0.05 – 0.95 mg/l
II trimestar 0.32 – 1.29 mg/l
III trimestar 0.13 – 1.70 mg/l

* Abbassi-Ghanavati M, Greer LG, Cunningham FG. A reference table of normal laboratory values in uncomplicated pregnancies. In: Cunningham FG, Leveno KJ, Bloom S, Hauth JC, Rouse DJ, Spong CY (eds). Williams Obstetrics. 23th Edition. New York NY: McGraw–Hill, 2010;1259-64

Zaključak je da je D-dimer koristan marker za dijagnostikovanje tromboze . Njegova uloga je da identifikuje prisustvo ugruška ili zapaljenskog procesa u organizmu. Određivanje nivoa D-dimera može biti od velike pomoći lekarima u postavljanju tačne dijagnoze, praćenju efikasnosti terapije i proceni rizika od tromboze kod određenih pacijenata. Stoga, testiranje D-dimera igra vitalnu ulogu u očuvanju zdravlja i prevenciji ozbiljnih komplikacija koje prate trombozu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *