Otisak kože na demodex – šta je to?

9. фебруар 2024.by BioDiagnostica0
otisak kože na demodexUkoliko imate problem sa kožom, postoji mogućnost da je razlog tome upravo prisustvo Demodexa. Demodex je vrsta mikroskopskih grinja (lat. Demodex folliculorum i Demodex brevis), koje normalno žive na ljudskoj koži u simbiozi sa domaćinom. Ukoliko se prekomerno razmnože mogu uzrokovati promene i upale na licu, veđama kao i u području skrotuma i analne regije.

Simptomi infekcije Demodexom

Simptomi infekcije Demodexom mogu varirati ali najčešći su svrab, crvenilo i osip na koži. Infekcija Demodexom se najčešće javlja na licu, posebno u područjima oko očiju, nosa i usta. U nekim slučajevima, mogu se javiti i otečene žlezde na koži.

Demodex kod najmlađih

Mala deca do pet godina starosti vrlo retko imaju pozitivan nalaz na Demodex ali može se desiti prelaz sa roditelja na dete. Nakon ulaska u pubertet povećava se i broj lojnih žlezda i tada se ova grinja pojavljuje u većem broju. Sa brojem godina raste i procenat osoba kod kojih se Demodex može naći (polovina osoba nakon 50. godine života ima pozitivan nalaz na Demodex, uglavom bez simptoma)

Otisak kože na Demodex

Da biste otkrili prisustvo Demodexa na svojoj koži, najbolje je uraditi test koji predstavlja otisak kože na Demodex. Uzimanje otiska kože je brz i bezbolan postupak. Mikroskopskim pregledom se lako dijagnostikuje prisutvo ovih grinja. Rezultati se dobijaju istog dana ili sutradan.

Kako se prenosi Demodex

Demodex se prenosi direktnim kontaktom (sa jedne osobe na drugu – dodirom kože) ili zajedničkim korišćenjem istih predmeta (upotreba kozmetičkih proizvoda, peškira, igračaka i sl.). Moguće izvor zaraze Demodexom mogu biti saloni za ulepšavanje u kojima se ne vodi dovoljno računa o higijeni.

Lečenje Demodexa

Važno je napomenuti da prisustvo Demodexa na koži nije uvek povezano sa bolestima i simptomima. Neke osobe imaju prirodno prisustvo malog broja grinja na koži, ali nemaju nikakve probleme. Međutim, u slučaju infekcije Demodexom, koja se naziva Demodikoza simptomi mogu biti vrlo neugodni i zahtevaju odgovarajuće lečenje. Potrebno je javiti se dermatologu, koji će na osnovu kliničke slike sprovesti adekvatnu terpiju uglavnom lokalnog tipa. U nekim slučajevima, može biti potrebno uzimati oralne lekove kako bi se potpuno eliminisale grinje sa kože.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *