Važnost laboratorijskih testova u prevenciji bolesti

11. јануар 2024.by BioDiagnostica0

Jedan od najvažnijih koraka u očuvanju zdravlja je preventiva. Održavanje zdravog stila života, redovne kontrole i sistematski pregledi su samo neki od elemenata koji su ključni za prevenciju bolesti.

Važnost laboratorijskih testova u prevenciji bolesti

Šta su sistematski pregledi?

Sistematski pregledi uključuju niz laboratorijskih testova koji se sprovode kako bi se utvrdilo funkcionisanje našeg organizma. Važnost laboratorijskih testova leži u njihovoj sposobnosti da otkriju probleme u ranoj fazi. Ovi testovi su ključni za prevenciju bolesti jer pružaju mogućnst da brzo reagujemo i preduzmemo odgovarajuće mere kako bismo očuvali naše zdravlje. Nažalost, mnoga oboljenja prolaze neprimećeno, sve dok se ne pojave jasni a vrlo često i ozbiljni simptomi kao posledica već uznapredovalog oboljenja organizma.

Šta obuhvata redovni sistematski pregled?

Najčešće se prilikom redovnih sistematskih pregleda traže osnovne biohemijske analize. Na osnovu dobijenih rezultata može se posumnjati na rizik od šećerne bolesti (Diabetes mellitus) ili na povišeni kardio/aterogeni rizik (na osnovu dobijenih vrednosti holesterola i triglicerida). Vrednosti jetrenih enzima nam govore o stanju jetre a vrednosti uree i kreatinina o stanju bubrega. Pregled jutarnjeg urina nam može dati informacije o našem metaboličkom zdravlju i funkcionisanju bubrega. Po potrebi, panel analiza se može proširiti na hormone štitaste žlezde (provera funkcije tiroidee), status vitamin D (veći deo odrasle populacije je deficitaran), kao na različite biomarkere i markere.
Iz navedenih razloga su sistematski pregledi ključni za održavanje našeg zdravlja. Blagovremeno otkrivanje bolesti daje lekarima mogućnost da pacijentima pruže odgovarajući tretman ili savet vezano za promene u načinu života kako bi sprečili dalji razvoj ovih bolesti. Važno je i napomenuti da izbor testova koji će biti urađeni treba da bude temeljno razmotren. Svaki pacijent ima svoje specifične potrebe i simptome, pa je važno konsultovati se sa lekarom kako bi se utvrdilo koji testovi su najpogodniji za određenu osobu. Na taj način se izbegavaju nepotrebni troškovi i neprijatnosti, fokusirajući se samo na relevantne i potrebne testove.

Nemojte zanemarivati vaša redovna testiranja. Zdravlje je najvrednije bogatstvo koje imamo, a preventiva je ključ za očuvanje istog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *