Test na okultno (skriveno) krvarenje

1. фебруар 2017.by BioDiagnostica

Test na okultno (skriveno) krvarenje se koristi za određivanje skrivenog krvarenja u fecesu. Služi kao skrining test za detekciju krvarenja u digestivnom traktu, što je od posebnog značaja za rano otkrivanje kancera debelog creva. Radi pravilnog izvođenja testa neophodna je dobra priprema pacijenta koja podrazumeva trodnevnu mlečnu ishranu bez mesa, zelenog povrća i voća, pre davanja uzorka fecesa (stolice).

Šta je Test na okultno (skriveno) krvarenje?

Test na okultno krvarenje pokazuje krvarenje iz probavnog trakta, iako nije vidljivo golim okom.  Okultno krvrenje je česta prateća pojava gastrointestinalnih oboljenja, uključujući i kolorektalni karcinom. Zbog toga je ovaj test vrlo važan u prevenciji raka debelog creva. Nedavna istraživanja su pokazala da se  redovnim testiranjem smanjuje smrtnost od karcinoma debelog creva.

Test na okultno (skriveno) krvarenje

Nove generacije ovih testova omogućuju detekciju skrivenog kravrenja bez prethodnih dijeta. Nije preporučljivo raditi test kod stanja dijareje (proliva), menstruacije, hematurije ili hemoroidnog krvarenja. Preporučljivo je da 7 dana pre testa ne uzimate lekove koji mogu dovesti do krvarenja u digestivnom traktu (Aspirin, Ibuprofen, kortikosteroid), kao ni alkohol.

Test na okultno (skriveno) krvarenje – Indikacije

  • Pretraživanje osoba bez simptoma: trebalo bi napraviti testiranje na okultno krvarenje jednom godišnje
  • Testiranje osoba sa simptomima, koji se javljaju doktoru zbog neobjašnjivih abdominalnih nelagoda, anemija nepoznatog uzroka.

 Uzorkovanje

Uzeti uzorak stolice kašičicom koja je data u originalno zapakovanoj posudi za feces (dobijenoj na šalteru BioDiagnostica-e ili kupljenoj u apoteci) sa nekoliko različitih mesta i preneti u suvu i čistu posudu za feces.  Količina stolice treba da je veličine zrna graška. Uzorak možete uzeti veče pre planiranog dolaska u laboratoriju  ali ga držati na hladnom mestu. Stabilnost uzorka je do 7 dana na temperaturi 8-30 ˚C .

Preporuka

Analizirati tri uzastopna uzorka stolice.

Za više informacija obratite se svome lekaru.