Šta znamo o Vitaminu C ?
Vitamin C je poznat i pod nazivom askorbinska kiselina. Pre nego što je otkriven i izolovan, dejstvo ovog vitamina se videlo prilikom lečenja bolesti pod nazivom „skorbut“. Skorbut (bolest se javlja kao posledica teškog nedostatak vitamina C) je izazivao krvarenje desni, anemiju, slabo zarastanje rana i modrice. Od svih isprobanih različitih tretmana jedino je upotreba citrusa (pomorandži i limuna) dala pozitivne rezultate na tok bolesti. Vitamin C iz citrusa je spasio tada veliki broj života. Otkriven je nakon toga, 1912. godine, a izolovan 1928. godine. Spada u grupu hidrosolubilnih vitamina (vitamina rastvorljivih u vodi). Možemo slobodno reći da je vitamin C primarni antioksidans sa brojnim značajnim ulogama u organizmu:
- Pomaže ojačanju zidova ćelilja i krvnih sudova
- Potpomaže proizvodnju hemoglobina u eritrocitima
- Pomaže apsorpciju gvožđa iz hrane unete u organizam, dakle prevencija anemije
- Presudan je za izgradnju kolagena
- Jača imunitet
- Smanjuje rizik od nastanka hroničnih kardiovaskularnih bolesti
- Pomaže održavanju dobrog pamćenja
Na koji način vitamin C ostvaruje svoju ulogu antioksidansa?
Askorbinska kiselina ↔ Dehidroaskorbinska kiselina
Otpuštanjem dva protona i dva elektrona askorbinska kiselina prelazi u dehidroaskorbinsku kiselinu. Ovaj redoks sistem je odgovoran za izraženu antioksidantnu ulogu askorbinske kiseline. U fiziološkim uslovima vitamin C može da preda jedan elektron i na taj način stabilizuje značajan broj slobodnih radikala. Askorbat štiti od oksidacije LDL proteina (lipoproteini niske gustine), učestvuje u prelaksu gvožđa u feritin, redukuje slobodne radikale poput hidroksilnog radikala, superoksidnog radikala, hipohlorne kiseline, gvožđa i regeneriše antioksidativni potencijal vitamina E tako što prenosi elektron na tokoferolski radikal.
Nedostatak vitamina
Nedostatak vitamina C se retko sreće u razvijenim zemljama mada se može naći kao posledica:
- Ishrane siromašne vitaminom C
- Pušenja (aktivnog i pasivnog)
- Zloupotrebe alkohola i droge
Ukoliko je deficit vitamina C dugotrajan mogu se javiti:
- Bolest skorbut (kod teških deficita vitamina C)
- Pege i fleke na koži (kao posledica oštećenih krvnih sudova)
- Loš imunitet
- Anemija
- Umor i malaksalost
- Oticanje i krvarenje desni
- Gubitak kose
- Odloženo zarastanje rana
Hrana bogata vitaminom C:
Povrće | Voće |
Paprika | Pomorandža |
Prokelj | Kivi |
Kelj | Limun |
Brokoli | Jagode |
Spanać | Dinja |
Optimalne dnevne doze vitamina C su 70-150 mg, a višak se izlučuje putem urina iz organizma.
Ukoliko se vrši suplementacija u vidu jakih doza ( npr. 2000-3000 mg/dnevno) može doći do predoziranja što za posledicu može imati:
- Pojavu dijareje i mučnine
- Probleme sa varenjem
- Stvaranje kamena u bubregu
- Oštećenja jetre
- Povećanu ekskrecija oksalata (jedan od metabolita vitamina C)
Vitamin C postaje hemijski nestabilan pod određenim uslovima. Razgrađuje se na temperaturi od 190 °C. Kuvanjem hrane postižemo temperaturu od 100 °C što ne uzrokuje veći raspad vitamina C, ali zato prženjem hrane postižemo temperaturu raspadanja vitamina C, a isti efekat dobijamo dužim kuvanjem hrane, tako što izlažemo askorbat duže vremena temperaturi od 100 °C. Još jedan razlog smanjenja sadržaja vitamina C u namirnicama je posledica njegove rastvorljivosti. Kako je u pitanju hidrosolubilni vitamin tj. rastvara se u vodi, zaključak je da će se rastvoriti u vodi u kojoj se kuva. Takođe, dokazano je da se vitamin C iz različitih namirnica ne rastvara podjednakom brzinom. Brokoli najduže zadržava vitamin C u poređenju sa drugim vrstama voća i/ili povrća, a sveže ubrane namirnice koje stoje u frižideru nekoliko dana ne gube značajne količine vitamina C.
Prirodni vitamin C, osim askorbinske kiseline , sadrži različite flavonoide, faktor K i rutin (vrsta složenog šećera). Kada koristimo veštački vitamin C, u organizam unosimo čistu askorbinsku kiselinu, dobijenu veštačkim putem. Iz toga se može zaključiti da je efekat prirodnog vitamina C daleko delotvorniji od veštačke askorbinske kiseline.